Finnmark er ikke først og fremst kjent for fotball, men verdens mest populære lagidrett spilles også på de golde øyer i vårt nordligste fylke. FK Sørøy Glimt er et lysende eksempel på hva dugnadsånd og ildsjeler kan få til, selv i deler av landet med utflytting og kraftig minkende folketall.
Mot alle odds
FK Sørøy Glimt er et resultat av sammenslåingen av Breivikbotn IL og fotballgruppa til Hasvik IL i 1987. Bakgrunnen for sammenslåingen var å forsøke å høyne nivået på fotballen på Sørøya i en tid der færre lokale, potensielle talenter valgte fotball som sin hobby. Drevet av mangeårige ildsjeler har klubben nå flere barne- og ungdomslag, samt et A-lag på fjerde nivå i Finnmark. I Sørøy Glimt er det, som i veldig mange andre klubber i Norge, dugnadsånden og klubbfølelsen som er pådriveren.
Det faktum at FK Sørøy Glimts mangeårige leder, Per Sæther, fikk Hasvik Kommunes kulturpris i 1997 gir et godt bilde på hvor viktig det faktisk er å ta vare på de små klubbene, og kanskje enda viktigere i de små samfunnene. I de større byene finnes det mange kameratklubber og publag som kommer og går, men i mindre lokalsamfunn blir klubber av samme størrelse et samlingspunkt for innbyggerne.
Lokal identitet
Som postkontoret, havna eller lokalbutikken, kan det lokale idrettslaget være en identitet i de mange bygdene og kystområdene som krydrer skjærgården fra Færder til Nordkapp. Lokaloppgjør eller dugnad, festival eller Årsmøte i klubblokalene, det er noe med den følelsen når det er bygdas fotball- eller idrettslag som skal arrangere.
Det er ikke til å legge skjul på at det blir stadig vanskeligere å drive med organisert idrett når omgivelsene blir mer landlige og fjernt fra allfarvei. Da blir jobben de fantastiske ildsjelene legger ned så uendelig mye viktigere. Både for å bevare den lokale identiteten, og for å gi folket en klubb å samles rundt. For som slagordet til FK Sørøy Glimt så fint sier det: «Samhold gir styrke!»