Da Gjøvik-Lyn vant cupen

Posted by

Gjøvik-Lyn er en av landets eldste fotballklubber, stiftet i 1902. Den gangen het klubben Sportsklubben Thor, men allerede i 1903 fikk klubben det nye navnet Sportsklubben Lyn. På den tiden drev klubben med skøyter og ski i tillegg til fotball, før disse andre avdelingene i 1910 slo seg sammen med Gjøvik Idrettsforening. Nå som klubben bare drev med fotball, var det igjen duket for navneendring. Nå het klubben Fotballklubben Lyn.

Klubben gjorde det skapt den første tiden, og nådde blant annet NM-finale i 1914. Tiden gikk og Fotballklubben Lyn gjorde det godt mot gode lag. I 1949 kom det igjen et navnebytte, den gangen til Sportsklubben Gjøvik-Lyn. Slik unngikk klubben forveksling med Oslo-klubben Lyn. Den gangen spilte klubben i den neste øverste divisjonen, Landsdelsserien, før de rykket opp i 1963.

Cupfinalen 1962

Gamle gjøvikinger husker det enda. Sesongen før Gjøvik-Lyn rykket opp i øverste divisjon (som den gang het Hovedserien) ble klubben norgesmester i fotball etter en 2–0 seier over Vard. Kampen ble spilt på Ullevål foran litt over 31 000 tilskuere. Det ble sagt at kampen egentlig var ganske jevn, men at Gjøvik-Lyns mer metodiske måte å spille på, førte til at de endte opp med å trekke det lengste strået.

I dag spiller Gjøvik-Lyn i tredjedivisjon, og det er rart å tenke på at dette laget – som i dag er noe obskurt og bortglemt – en gang ble norgesmester. Det er nå slik i fotball at lag som tidligere var store med tiden forsvinner ned divisjonene og sakte men sikkert blir mer og mer usynlige – fallhøyden er utrolig stor i divisjonsfotball. Dette er med på å gjøre sporten enda mer spennende, og som tilhengere kan vi bare håpe på at våre lokale favorittlag langt nede i divisjonene en dag skal markere seg på toppen av Eliteserien igjen.

Comments are closed.